06.11.2003 toimus tervise teabepäev

Kaunil sügispäeval  novembri algul  toimus Kungla 15 Valgamaa  kutsehaigete tervise–teabepäev. Sissejuhatuseks käsitleti juriidilisi teemasid, misjärel siirduti terviseteemale – sojatoodete tervendav mõju.

Tartust oli külla tulnud  Kutsehaigete Liidu  tegevdirektor  Aino Muru, tööinspektsioonist Jaanus Jaanimäe.
Kuna see päev oli pühendatud  sojatoodete tervendavast mõjust  kroonilistele haigustele, siis seda viis läbi selles osas konsultant Merike Tärk Tallinnast. Ta rääkis väga huvitavalt soja ajaloost, samuti kuidas ta ise leidis tee sojatoodete juurde-läbi haiguste. Inimkatsetega on sojavalgu soodus mõju ammu tõestatud – ta pehmendab veresooni, on südamesõbralik, alandab kolesterooli taset, hoiab väga hästi kaltsiumi organismis. Soja oleks väga vajalik diabeetikutele, südame- ja liigestehaigetele. Sojatooteid peaks tarbima selle toiduga, millega inimene harjunud on. Näiteks lisada hakklihamassile sojamassi – saavad väga maitsvad kotletid. Või küpsetada speltajahust ja sojajahust kook. Merike Tärgil olid kaasas degusteerimiseks sojajuust, sojamajonees, samuti isevalmistatud tooted sojast – punapeedisalat sojaga, sojatarretisekook jm. Fantastiliselt hea maitsega tooted. Hea, et Eestis ka  toodetakse sojajogurtit, sojajuustu, sojamajoneesi, sojakohupiima jm. Merike Tärk tõdes, et suuremad poed pealinnas müüvad sojatooteid, olgugi, et sortiment pole suur.

Eestis püütakse ka sojauba kasvatada – kahjuks ainult enda tarbeks, kuna ei tasu ära, vajab stabiilset temperatuuri. Meile lähimad kasvatajad on Ukrainas ja Vladivostokis.
Kutsehaiged veetsid sisuka pärastlõuna. Jäi ainult soovida suured tänud Merike Tärgile.

(ilmunud ka artiklina “Kutsehaigete tervisepäev” ajalehes Valgamaalane 15.11.2003)

Comments are closed.