18.12.2005 toimus jõuluseminar-üldkoosolek

18 detsembril 2005 toimus ühingu jõuluseminar-üldkoosolek. Eha Ilves esitas aruande tehtud 3 aasta tööst. Valiti juhatus ja revident. Arutati jooksvaid küsimusi.

Kuus aastat tagasi oli meid viis – Kalju Toop, Elmo Toop, Peeter Naaris Peeter, Mai Roos ja mina – Eha Ilves.
Nüüdseks on tõusnud meie arv 60-ni. Aktiivseid kutsehaigeid on kuskil 35 ringis. Halbade töötingimuste tõttu kutsehaigete ja tööõnnetustes kannatanute arv aina kasvab. Kutsehaiguste Kliinikus pannakse aga diagnoosiks- kutsehaiguse eelne seisund!Väga palju inimesi käib ka meie maakonnast kliinikus, kuid nad ei saa kutsehaigust, tulevad sama targalt tagasi ja suures stressis, löövad käega. Samuti ütles kliiniku peaarst meile aasta aega tagasi, et  kroonilised haigused lähevad  aina paremaks või saavad terveks, kui enam inimene ei tööta!!

Korraks ongi praegu õige aeg mõtiskleda, kui mitmetes kohtades oleme omi üritusi pidanud läbi viima. Alustasime ju Lai 3a, siis järgmisel aastal Kungla 33 vist oli aadress, siis Hansapanga 2.korrusel, nüüd viimased aastad –Kungla 15. Hea muidugi, et saame stabiilselt ühes kohas üritusi läbi viia. Tänu Valgamaa Puuetega Inimeste Kojale on meil tasuta ruumid käes. Oleme järginud projekti, mille alusel meile raha üritusteks jagatakse. Projekt on muidugi enda kirjutatud-
Hasartmängude nõukogule. Aastaks ette. Selleks jõuluks sai veel eraldi projekt tehtud-jõulukommete kohta ja ühtlasi see kaunis kaasaegne  jõululaud, mida siin saate nautida täna. Samuti sai taotletud sponsurlust, mis ka õnnestus. Aga selle taotlemine on üks aeganõudev üritus, hea kui lõpuks õnnestub. Palju on abi mobiilist ja internetist. Igal aastal olen arvestanud, et 4 suurt üritust läbi viia, sel aastal on 6 suurt üritust välja tulnud. Alati oleme jaanipäeva ja jõulusid tähistanud. Võib-olla ka seoses sellega, et olen ise naine ja tervis -messil käinud ja saanud sealt kontakte. Hea on ikka saada peaaegu tasuta esinejaid- meie ainult raha hindavas ühiskonnas, natuke bensiiniraha oleme teinekord hüvitanud. Meie teabepäevadest võtavad tihti osa pensioniameti juhataja, tööinspektsiooni jurist, varem töötervishoiu-arst, närviarst, taimeravi asjatundja,  kutsehaigete liidu tegevjuht jne. Ãœks kord oli arvutikursus algajatele. Meil on külas käinud Merike Tärk Tallinnast koos tervislike sojatoitudega, KRKA-ravimifirma, samuti Mirra-Lux tervislike kosmeetikatoodetega, Ãœlle Närska –naeruteraapia, ohvriabi sotsiaalkindlustusameti alluvusest.  Meie ühingul on interneti  kodulehekülg: www.hot.ee/valgaky. Sealt saab esmateavet kõige kohta seoses kutsehaiguse taotlemisega. Meil on ainukesena vabariigis juba aastaid see olemas – kutsehaigete organisatsioonist esimesena.
Olen periooditi otsinud internetist materjale, mida sinna üles panna. Meie kodulehel on viited ringkonnakohtu- ja riigikohtu lahenditele, mis puudutavad kutsehaigeid. Materjalide otsimine võtab ajalehtedest võtab üsna palju aega. Siis kätteandmine firmale, kes hooldab kodulehekülge. Samuti võtab palju aega ürituse ettevalmistamine- kuskil kuu aega varem tuleb juba helistama hakata esinejale, samuti teha kirjad inimestele jne. Palju küsitakse nõu telefoni teel, seoses kliinikusse minekuga, samuti  seoses rehabilisatsiooniga jne.

Oleme osa võtnud  puuetega inimeste koja tööst. Igal aastal olen käinud kutsega sotsiaalministri vastuvõtul, seal oli kuulda nüüd, et järgmiseks aastaks on rehabilitatsiooniks ette nähtud  41 miljonit krooni-see on üle 10 miljoni rohkem, kui selleks aastaks. Täpne summa inimese kohta selgub kuskil veebruaris. Te ei pea seda Valga Haiglas tegema- vaid võib ka Värskas.

Võtame alati osa liidu üritustest, sõltuvalt üritusest 4-10 inimest, st nii Tartus, Värskas, Toilas, Türil,  Järvakandis, Otepääl,  Rõuges. Kohtunud oleme abiminister Külvar Mandiga, Tõnu Kõrdaga, ravimiameti juhiga, haigekassa juristiga. Loodame, et koostöö kõigiga jätkub. Nüüd oleme kohtunud ka uue sotsiaalministri Jaak Aabiga.
Soovin kõigile palju õnne ja tervist meie ühingu 6. sünnipäeval!

Comments are closed.