25.05.2016 toimus teematuba “Tervise turgutajad – umbrohutoidud”

25. mail sai teoks Valgamaa Puuetega Inimeste Kojas kutsehaigete projekti “Tervise turgutused – umbrohutoidud” teematuba.

Valgamaa Kutsehaigete Ühingu juht Eha Ilves kirjutas selle projekti lähtudes vanade eestlaste
seitsmest looduslikust päkapikust. Juba sajandeid tagasi säästsid näljahädast ja tervisemuredest malts, naat, nõges, takjas, võilill, orashein ja vesihein. Sisaldavad ju umbrohud palju vitamiine ja mineraale ning on samas tasuta saadaval. Asjatundjana aitas projekti läbi viia OÜ Põlva Talupood. Teematuba jagunes kaheks osaks. Esimeses osas toimus Eve Veski juhendamisel üleüldine koolitus umbrohtudest ja nende mõjust tervisele, kuid teises osas viidi teooria ellu köögis. Kõigepealt valmistati nõgesepestot, siis kuusevõrsevõiet, naadikotlette, võililleõie-naadimuffineid. Toorsalat valmis võilillest, rukolast, maltsast, vesiheinast, lehtsalatist ja mozzarella juustust oliiviõliga. Joogiks pakuti juurde kuusevõrselimonaadi.

Osalenud 21 inimest jäid sündmusega rahule saades uued oskused ning teadmised tervisliku ja soodsa toidu valmistamiseks, mida saavad praktiseerida ja anda edasi sõpruskonnale edaspidi iseseisvalt kaasaantud retseptiraamatu abil.

Projekti rahastatakse Rahandusministeeriumi kohaliku omaalgatuse programmi vahenditest, omaosalus kaetakse kohaliku omavalitsuse poolt.

Comments are closed.