03.03.2005 toimus üldkoosolek-teabepäev

Ühel  märtsikuu päikeseküllasel keskpäeval toimus Valgamaa Kutsehaigete Ühingu liikmete järjekordne kokkusaamine Valgamaa Puuetega Inimeste Kojas, Kungla tn.15.

Külla olid tulnud Tartu Pensioniameti Valga osakonna juhataja Aili Unt  ja firma  KRKA  Eesti  filiaali esindaja  Terje Toomela.

Kokkutulnutel oli palju küsimusi Aili Undile seoses taastusraviga- lisaks Valga  ja Võru haiglale on võimalus seda Värska Sanatooriumis teha sel aastal. Samuti päriti puuetega inimeste sotsiaaltoetuste kohta, milles on veel uudsuse tõttu ebaselgust, seadus hakkab kehtima 1. aprillist 2005.a. Hea meel on tõdeda, et pr. Aili Unt pensioniametist leiab alati aega tulla meie üritustest osa võtma ja tarvilikku teavet jagama.
Firma KRKA esindaja  Terje Toomela  rääkis geneeriliste ja originaalravimite sarnasusest.
Kuna kutsehaigetel on mitmeid erinevaid haigusi, nagu näiteks vibratsioonitõbi ja ülekoormushaigus kutsehaigusena ning sellega kaasnevaid haigusi- kõrgvererõhutõbi, südamehaigused, suhkruhaigus, liigestevalud, siis oli väga palju küsimusi ravimite sobivusest.

Inimene ostab kalli ravimi, viib selle koju, võtab paar korda, tuleb välja, et rohi mõjub halvasti ja edasi enam ei võta- lihtsalt mahavisatud raha. Sooviti, et firmad pakendaksid ka 2-3 tableti kaupa, siis ei oleks kahju suur .Hea oleks kui arstid annaksid uut ravimit enne välja kirjutamist tasuta haigele proovida-sellega oli ka Terje Toomela päri. Paljud firmad annavadki arstidele ravimeid, et nad saaks haigetele neid prooviks jaotada, aga ilmselt siis neid ei jagu  kõigile. Samuti rääkis Terje Toomela  kui palju aastaid ravimeid katsetatakse, enne kui neid tootmisse lubatakse, nii geneerilistel kui ka originaalravimitel on toimeaine sama, kuid hinnavahe on suur. Geneerilised ravimid on  mitmeid kordi odavamad- seega paljudele kättesaadavamad. Inimene ise valib, milline talle rohkem sobib, kas ta tahab originaalravimit või  geneerilist- kuidas rahakott lubab. Peaasi, et tervis taastuks.

Palju küsimusi esitati firma KRKA esindajale Terje Toomelale ka  erinevate valuvaigistite ja vererõhuravimite  kohta- miks mõni mõjub kohe, teisest pole tolku midagi. Kuna küsimusi jagus veel ja veel , lepiti kokku, et tulevikus s. o. sügisel kohtutakse jälle Valgas.

(ilmus ka artiklina “Kutsehaigete  teabepäev” ajalehes Valgamaalane 15.03.2005)

Comments are closed.